Moldavië-project:
Achtergrondinformatie Moldavie
Moldavië op de (land)kaart
Moldavië is een klein land, dat tot 1991 tot de Sovjet-Unie behoorde. Het land is overwegend orthodox-christelijk en veel religieuze tradities zijn verstrengeld met de cultuur. Moldavië telt ongeveer drieënhalf miljoen inwoners. De hoofdstad is Chisinau. In Moldavië spreken ze Roemeens, dat is de officiële taal van het land.
Moldavië is het armste land van Europa.
Het heeft een hoge buitenlandse staatsschuld. Landbouw, vooral wijnbouw, is de belangrijkste inkomstenbron van het land. Door de coronacrisis in 2020 is de toch al zwakke economie van het land nóg verder ingestort en het hoge werkloosheidspercentage nóg verder toegenomen.
Alhoewel het land veel te bieden heeft, zowel qua natuur als cultuur, is het geen favoriete vakantiebestemming. Sterker nog, geen ander Europees land wordt zo weinig bezocht door toeristen als Moldavië.
Sociale wezen’ groeien op in armoede
Door de hoge werkloosheid kent het land veel arbeidsmigranten. Veel Moldaviërs vertrekken naar West-Europa om daar werk te zoeken. Daardoor groeien meer dan honderdduizend kinderen op zonder hun ouders. Veel van deze ‘sociale wezen’ worden achtergelaten bij hun grootouders of in kindertehuizen.
Steeds meer kindertehuizen worden gesloten. Hierbij spelen Europese wet- en regelgeving (deïnstitutionalisering) en de opvatting dat kinderen middels pleegzorg of adoptie beter af zijn in een gezin, een grote rol. Het probleem is dat het land en het systeem hier niet klaar voor zijn. Hierdoor belanden veel kinderen op straat.
Door hun achtergrond van armoede en sociale problemen kunnen veel kinderen niet meekomen op school. Ze hebben geen goede opleiding en hierdoor ook niet de mogelijkheid om hun levensstandaard te verbeteren.
Tussen Europa en Rusland, letterlijk en figuurlijk
Moldavië is een land dat letterlijk en figuurlijk tussen Europa en Rusland in ligt. In het land en in de politiek zijn er spanningen tussen pro-Russische en pro-Europese groepen. Zowel Rusland als Europa probeert steeds meer invloed te krijgen in Moldavië. Want Moldavië ligt op de grens van Europa. Wie in dit land invloed heeft, die heeft macht tot aan de grens van Europa. Moldavië heeft in 2014 een associatieverdrag met de Europese Unie gesloten. Rusland reageerde daarop met sancties door het boycotten van de import van producten en het instellen van een importheffing. Het associatieverdrag heeft Moldavië hierdoor nog niet veel voordelen opgeleverd.
Gevangen in armoede
Oligarchen hebben veel macht in Moldavië en er is veel corruptie in het land. Dat gaat ook de regering en ambtenaren niet voorbij. Door alle corruptie en wanbeleid stort het land steeds verder in. Daarom zijn veel Moldaviërs boos op hun regering. Ze willen geen belasting betalen als de regering het toch in haar eigen zak steekt. Maar omdat de burgers hun belasting niet kunnen of willen betalen, heeft de regering niet genoeg geld om nieuwe wegen aan te leggen en scholen te bouwen. Zo blijft het land gevangen in de armoedespiraal.