30 oktober: Workshop “Schetsen in Stilte“ o.l.v. Judith Oosterhuis
29 oktober: Avond voor vrijwilligers met zangeres Talitha Nawijn: foto's>>>
21 oktober: 'Geloven van wieg tot graf', boek van Cor Keers: foto's>>> en Illustraties>>> Uitgebreide informatie via 'lees meer'
Zaterdag 30 oktober gaf Judith Oosterhuis de workshop “Schetsen in Stilte“. Deze workshop sloot heel mooi aan bij de landelijke Dag van de Stilte op zondag 31 oktober. Na een korte en enthousiaste uitleg van Judith in de Deel gingen twaalf mensen naar de Catharinakerk om daar te gaan schetsen.
Door het werken in stilte kon je je aandacht helemaal richten op hetgeen je schetste. Hoewel ik al jaren in de Catharinakerk kom, zag ik nu pas voor het eerst dat op een grafsteen een halve maan stond. De meeste deelnemers hadden geen ervaring met tekenen of schetsen. Heel bijzonder om dan het mooie resultaat te zien. In de Catharinakerk waren als een ketting alle werken opgehangen. (klik op de afbeelding voor een vergroting)
Naast haar deskundigheid en heel veel tekenmateriaal, voorzag Judith ons ook van eigen gemaakte boterkoek en heerlijk hartige taarten. Een zeer geslaagde workshop. Truus de Jong-Theessink
29 oktober 'Avond voor vrijwilligers': We mogen genieten van het optreden van zangeres en verhalenverteller Talitha Nawijn. Haar programma heet 'Onder mijn huid'. Al zingend en vertellend brengt ze Bijbelverhalen op ontroerende wijze tot leven en daarbij gebruikt ze...schoenen!
Dankzij Han Post kunnen we mooie foto's>>> zien.
21 oktober Presentatie boek Cor Keers: 'Geloven van wieg tot graf". Cor Keers vertelt hierin openhartig over zijn successen en nederlagen. In zijn boek heeft zoon Joost bijpassende illustraties gemaakt, die veel indruk maken. Het programma en de mooie illustraties kunnen hier>>> bekeken worden. Op de foto's>>> is de grote belangstelling te zien. Ada verwoordde het heel treffend in haar blog>>> Al eerder heeft ze aandacht aan dit boek geschonken zie>>>
Reageren? Dat kan via mail naar
Hier volgt het verslag van Nel Epema:
Geloven van wieg tot graf
Hierbij een impressie/verslag van de leerhuisavond n.a.v. bovengenoemd boek, geschreven door Cor Keers, een boek, waar hij jaren aan gewerkt heeft.
Het resultaat mag er zijn en er was dan ook veel belangstelling voor deze avond, die geleid werd door da. Marieke Pranger, ds Sybrand van Dijk ging met Cor in gesprek en helaas kon Joost Keers, die de geestige tekeningen bij de tekst heeft gemaakt er wegens ziekte niet bij zijn. Na een inleidend woord en openingsgebed door Marieke begon het gesprek tussen Sybrand en Cor, met een vraag naar het ontstaan van het boek.
Sybrand vroeg hoe het zo gekomen was; daarop reageerde Cor en vertelde dat het begon met een boek voor de kleinkinderen:
''Opa Cor, vertel es?”. Dit werd een opstapje naar meer, veel meer....Elly, Cor's vrouw, steun en toeverlaat, bewaarde hem voor wijdlopigheid en Aly en Theo van Beijeren lazen het manuscript door en gooiden de zaak nog eens om. Het schrijven van het boek had therapeutische waarde voor Cor vanwege de psychoses die hij doorgemaakt heeft, daarover later.
Op de vraag van Sybrand wat Cor voor ogen had met het schrijven en uitgeven van het boek antwoordde Cor dat het o.a. een boodschap voor lotgenoten is: Kom er voor uit, wees eerlijk, het leven is niet maakbaar, maar je kunt er wel iets van maken! Op de vraag of Cor een boodschap voor de lezers heeft, antwoorde Cor: die is zeer divers, de een zal er dit uitpikken en de ander dat. Hij hoopt dat mensen er iets aan hebben. Misschien kunnen er enkele leerhuisavonden gehouden worden in het komend seizoen n.a.v. diverse onderdelen en hij vindt vooral hoofdstuk 25 met de titel “Hoe ik Jezus zie”. Daarin is vooral belangrijk hoe Jezus omgaat met mensen. Beginvraag aan mensen die hulp vragen: “Wat wil je dat ik voor je doe?” Dan hoofdstuk 12, waarin hij vertelt over zijn werk als sociaalpsycholoog en staffunctionaris bij personeelszaken bij de EGD. In hoofdstuk 3 een beschrijving van de opeenvolgende psychoses die Cor doormaakte vanaf 1979, waarbij drie keer een opname, de ervaring in de isoleercel. Hier valt nog veel meer over te vertellen, maar lees daarvoor het boek!
Hierop laat Zwanny Kamp een aantal tekeningen van Joost zien die relevant zijn voor de aangestipte hoofdstukken. Op de vraag van Sybrand: “Hoe vind je zin na dit alles: baan kwijt, afgekeurd, aan de medicijnen?” Cor zegt: Elly kwam in mijn leven en was de grote motor en inspirator bij mijn revalidatie. In Roden begon, na mijn stukgelopen huwelijk en het overlijden van mijn eerste vrouw een nieuw leven met mijn, van toen af onze, drie kinderen. De Bijbel is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie, het is een theologisch, psychologisch en filosofisch boek. Een raad voor ons allemaal: “Kijk wat het leven je geboden heeft, hoe kijk je daarop terug en hoe ga je verder, heb geduld, ook met narigheid, het gaat weer over, durf het te verduren.” Na de pauze konden we allemaal reageren en er kwamen veel vragen en opmerkingen, waarvan veel met waardering voor dit openhartige verhaal en met eigen ervaringen die spoorden met wat Cor vertelde. Er ontstonden geanimeerde gesprekken en na afloop kwamen veel mensen Cor bedanken. Het was een mooie, zinvolle avond!
Nel Epema