Opbouw archief Protestantse Gemeente te Roden-Roderwolde

Nog veel te doen

Inmiddels zijn bijna alle kerkbladen en notulen per soort en per jaargang nu al wel gebundeld. Let op: bijna alle. Maar nog niet alle. Van de Hervormde Gemeente in Roderwolde missen bijvoorbeeld nog de verslagen van de kerkenraad en de kerkbladen. Bij wie zouden die thuis in de keukenla of onder in de kleerkast kunnen liggen?

Oudere notulen en financiële overzichten zijn nog met hand geschreven in grotere of kleinere gekartonneerde boeken. Sommige van die boeken zijn in de band versleten, andere liggen geheel uit elkaar.
In de groep is enige kennis aanwezig hoe boeken moeten worden gerestaureerd. Daardoor is het mogelijk kapotte boeken weer stevig in te binden. Ook is de groep in staat losse papieren zo samen te voegen dat het solide gebonden boeken worden.

Is archiveren nou wel zo nodig?
Een boek sla je makkelijker open dan een ordner.
En dat is toch wel de bedoeling van een archief:

"wat vroeger was, toegankelijker maken voor wie nu leeft"

Om daarvan te leren. Om niet dezelfde fouten te hoeven maken als onze voorouders. Om hen die ons voorgingen te kunnen waarderen voor de inspanningen die zij zich hebben getroost om het Christelijk geloof in deze contreien levend te houden.

In een vorig artikel heeft de archiefgroep deze vraag gesteld: “Kerkmensen van Roden en Roderwolde, hoe kijken jullie aan tegen het bewaren van oude kerkelijke papieren? Moet de kerk zich niet juist op de toekomst richten in plaats van wat na te mijmeren over wat geweest is?”
Daar is slechts één reactie op gekomen. Het antwoord van die ene meneer komt overeen met wat hierboven is geschreven: leren van het verleden met het oog op de toekomst.