Opbouw archief Protestantse Gemeente te Roden-Roderwolde

nieuwsbrief september 2018
De werkgroep “Kerkarchieven” hervat na deze prachtige zomer de werkzaamheden weer.
Als u documenten uit de archieven graag wilt raadplegen of documenten wilt brengen, dan kunt u bij de werkgroep terecht op onderstaande data:
Datum: 2 okt; 16 okt; 30 okt; 13 nov; 27 nov en 11 dec.
Tijd: van 14.00u – 16.00u - Plaats: zaal 1 in Op de Helte

In augustus  mochten we van het echtpaar van der Veer-Aukema uit Geldrop onderstaande foto (klik voor vergroting) ontvangen met daarop een kerkenraad van de voormalige Gereformeerde Kerk uit vermoedelijk 1929. Het echtpaar had ook vragen over deze foto, zie onderstaande mail:

Kerkenraad Roden ca 1929 aangepast"Een bericht uit Geldrop naar aanleiding van een foto die in bezit is van zowel de familie Scharft als familie Aukema, beide afkomstig uit Roden. Het gaat om bijgaande foto van waarschijnlijk de kerkenraad voor de deur van de voormalige gereformeerde kerk in de Kanaalstraat, genomen in 1929 (?).
Het is wellicht het 10-jarig bestaan van het toenmalige kerkgebouw (?).

De vader van mijn vrouw zit op de 1e rij helemaal rechts. dat is Evert Reinder Aukema.
Daarnaast zit Gerard Aukema (oom van mijn vrouw), dan meester Apotheker, hoofd van de chr. school, dan Benjamin Scharft met naast hem de man met de grote hoed. Wellicht ds. Haspers (?) maar dat weten we niet zeker.
Op de tweede rij achter Benjamin Scharft staat Jan Sikke Aukema (oom van mijn vrouw) met links van hem Harrie Scharft.
Mijn vragen zijn:

• Is het inderdaad de kerkenraad en wie zaten er naast de genoemden nog meer in?
  • Wat is de gelegenheid en in welk jaar?
  • Is de man met de grote hoed inderdaad ds. Haspers?
  • En is er wellicht vanuit verslagen / archief nog meer te vertellen over deze foto?

Hartelijke groet uit Geldrop, Jaap van der Veer en Gea van der Veer-Aukema"

Wie kan ze beantwoorden? Uw informatie kunt u zenden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verder heb ik van de zomer nog 2 personen geholpen bij het zoeken naar informatie uit de kerkenarchieven.
Met hartelijke groet, Tom Meijer, Coördinator werkgroep Kerkarchieven PKN Roden-Roderwolde.

Nog veel te doen
Inmiddels zijn bijna alle kerkbladen en notulen per soort en per jaargang nu al wel gebundeld. Let op: bijna alle. Maar nog niet alle. Van de Hervormde Gemeente in Roderwolde missen bijvoorbeeld nog de verslagen van de kerkenraad en de kerkbladen. Bij wie zouden die thuis in de keukenla of onder in de kleerkast kunnen liggen?
Oudere notulen en financiële overzichten zijn nog met hand geschreven in grotere of kleinere gekartonneerde boeken. Sommige van die boeken zijn in de band versleten, andere liggen geheel uit elkaar.
In de groep is enige kennis aanwezig hoe boeken moeten worden gerestaureerd. Daardoor is het mogelijk kapotte boeken weer stevig in te binden. Ook is de groep in staat losse papieren zo samen te voegen dat het solide gebonden boeken worden.

Is archiveren nou wel zo nodig?
Een boek sla je makkelijker open dan een ordner.
En dat is toch wel de bedoeling van een archief:

"wat vroeger was, toegankelijker maken voor wie nu leeft"

Om daarvan te leren. Om niet dezelfde fouten te hoeven maken als onze voorouders. Om hen die ons voorgingen te kunnen waarderen voor de inspanningen die zij zich hebben getroost om het Christelijk geloof in deze contreien levend te houden.

In een vorig artikel heeft de archiefgroep deze vraag gesteld: “Kerkmensen van Roden en Roderwolde, hoe kijken jullie aan tegen het bewaren van oude kerkelijke papieren? Moet de kerk zich niet juist op de toekomst richten in plaats van wat na te mijmeren over wat geweest is?”
Daar is slechts één reactie op gekomen. Het antwoord van die ene meneer komt overeen met wat hierboven is geschreven: leren van het verleden met het oog op de toekomst.