Terugblik IkZieJouViering 9 februari 2020

Zandvervoer'Hoe stevig sta jij?'; dat is het thema voor deze viering. Daar hebben we over gesproken en gezongen tijdens een bijzondere IkZieJouViering o.l.v. onze bevlogen voorganger ds. Sybrand van Dijk. We kijken vreemd op als we de kerkzaal binnenkomen. Hé, de stoelen staan heel anders; in een V-vorm allemaal naar elkaar toe en in het midden daarvan is deze zondagmorgen het ‘podium’. Wat goed bedacht!  Fotograaf Han Post maakte een mooie fotoreportage van de dienst, die je hier>>> kunt zien. 'Lees meer' voor een uitgebreid verslag:

Ds. Sybrand van Dijk spreekt een hartelijk welkom uit en vertelt ons dat hij via een ‘lijntje naar boven’ voor vandaag storm had gevraagd. En ja hoor; dat komt er en tijdens de dienst kunnen we zien hoe we daar op voorbereid moeten zijn. Maar eerst zingen we met elkaar: ’Goedemorgen, welkom allemaal’.
Sybrand kleedt zich even om als bouwvakker; fundamentjes leggen kan hij wel goed en hij weet ook goed hoe iets blijft staan of niet. We gaan het uitproberen of we op één voet kunnen staan. We merken wel dat dit beter gaat als je iemand vasthoudt.
We zingen “Een wijs man bouwde zijn huis op de rots”. Hoe stevig zijn we van binnen? Waar zijn we goed in en waar niet? Kunnen we goed tegen kritiek? We gaan opschrijven waar we goed in zijn en waar niet. Is best wel lastig, vaak weet een ander dat beter dan jezelf. We doen toch een poging en sommigen gaan het hardop vertellen als Sybrand het vraagt. “Ik ben goed in huppelen”; dat gaan we straks graag even uitproberen! “Ik kan goed klussen”, “ik kan goed basketballen, maar ik heb niet zoveel geduld!”. Wat eerlijk! “Ik kan goed drummen en judo”.
Staat ons huis wel stevig en hoe is het fundament? Tijdens een proefje is duidelijk te zien dat een huis op zand gebouwd, geen stand houdt.
We zingen een lied met een vrolijke vlotte melodie, dat Arjan vol passie voor- en naspeelt: “don’t build your house on a sandy land”. Hij krijgt dan ook een welverdiend applaus.

Mathijs, die een letterdiploma heeft!, gaat ons, heel knap, voorlezen uit Matteüs 7 vanaf vers 24, waar Jezus aanraadt je huis op stevige grond te bouwen.
In een korte overdenking stelt Sybrand dat mensen denken altijd overal goed in te moeten zijn en liever niet willen falen. Luister maar>>>
Hierna toont onze beamerdeskundige Brenda op het scherm een mooi toepasselijk filmpje, dat je hier>>> kunt zien. Er volgt een spannende wedstrijd ‘zand verplaatsen’, wie kan dat het snelste?
Na het zingen van nog een paar mooie liederen en het collecteren voor ‘catechese en educatie’ komt er een eind aan deze prachtige en bijzondere viering. De dienst nog een keer helemaal beluisteren? Dat kan via kerkomroep>>> (Even naar beneden scrollen en op ‘luisteren’ klikken bij 9 februari)
Bij de koffie wordt nog uitgebreid nagepraat. Bedankt Sybrand en allen die hebben meegewerkt, vooral ook de ‘stoelensjouwers’!
Webmaster Zwanny