Verslag voettocht in Advent 15-12-2019

Voettocht in Advent 2019 1Goed gesprek
Zondag 15 december organiseerde de Taakgroep vorming en toerusting weer de Voettocht in Advent. Vorig jaar was het ‘slechte weer’ de spelbreker, maar gelukkig durfde de organisatie het dit jaar wel aan om de wandeling door te laten gaan. Een wijs besluit dat heel erg goed uitpakte. Om half 10 verzamelen zich ongeveer 30 personen bij De Deel om met goede zin te gaan deelnemen aan de voettocht......

Marieke Pranger gaf het startschot voor de voettocht, door de kaars aan te steken en het thema van de voettocht bekend te maken, namelijk ‘goed gesprek’. Kom je tot een gesprek met de andere voettocht deelnemers, heb je belang bij een gesprek of wil je gewoon een lekkere wandeling maken? Iedereen was vrij om een eigen invulling te geven aan de voettocht.

Met de woorden van Marieke in onze gedachten zijn vertrokken voor de wandeling naar onbekende pleisterplaatsen. Bea van Lingen nam ons op sleeptouw voor de eerste etappe door het Mensingebos, langs de vissentrappen naar Lieveren. Het was super weer met lekker veel zon die de sfeer verhoogde. In een lang lint liepen we en waren er vooral veel gesprekken over van alles en nog wat. ook werd er gespeculeerd over de eerste pleisterplaats en dat was een verrassende locatie.

Voettocht in Advent 2019Menzo en Pieternel Kingma Boltjes ontvingen ons in de sfeervol ingerichte overkapping achter hun liefelijke woning in Lieveren.
(klik op de foto voor een vergroting)

Fokke en Truus de Jong zorgden samen met Menzo en Pieternel voor koffie en een lekkere versnapering. Menzo vertelde ons vervolgens op een informatieve en humoristische wijze iets over hun woning, van de voormalige aannemer Roos. Ook kreeg de historie van Lieveren de nodige aandacht, waarbij met name de eenvoud in en om het dorp op ludieke manier aandacht kreeg. Als voorbeeld het benoemen van de straten in het dorp. Lieveren is een oud brinkdorp met in het noorden en zuiden een es. Dus logisch dat er een Noordesch en een Zuidesch als straatnaam is verzonnen. En het midden van het dorp, heet gewoon Centrum. Na de uitleg was het weer aan Bea om de kudde in gang te zetten naar de volgende pleisterplaats, om onderweg na te denken over wat een goed gesprek is.

Vanuit Lieveren ging de voettocht via de Zuidesch weer in de richting van het Lieverens diepje. Op de brug over het Lieverens diepje konden we opnieuw heerlijk genieten van de zon in het gezicht. Met deze extra energie was het laatste stuk van deze etappe richting Roderesch in no time overwonnen. Maar waar gaan we nu naar toe in Roderesch? Het bleek het Rashuys te zijn in de voormalige basisschool. We werden hartelijk ontvangen door Janneke Ulrich en Annieke Holman en ook waren hier weer Fokke en Truus van de partij.

We werden getrakteerd op heerlijke zelfgemaakte soep, die we lekker hebben opgegeten met de zelf meegebrachte broodjes. Na het eten heeft Janneke Ulrich ons verteld over het ontstaan van het Rashuys. Nadat de school niet meer genoeg leerlingen had dreigde de gemeente het gebouw te sluiten, maar intensief overleg met de gemeente heeft dat voorkomen. Het gebouw heeft vaste huurders, zodat de vaste lasten opgebracht kunnen worden. Wekelijks zijn er allerlei activiteiten voor inwoners van de RAS dorpen. Het Rashuys vervult als dorpshuis een belangrijke rol in het dorp.

Tegen 1 uur werd het vertreksein gegeven en gingen we op pad voor de laatste etappe van de voettocht, met als vraag, ‘met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben’. De voettocht ging door het Mensingebos terug naar De Deel. Daar werden we opnieuw getrakteerd op een lekkere versnapering, chocomelk met kerststol. Antwoorden op de laatste vraag waren heel divers, van mijn eigen overleden man, tot Trump, tot god.

Als afsluiting van de dag was er een meditatief moment in de Catharinakerk. Marieke begeleide ons in dit ‘moment’, waarbij we veel liederen zongen. Piety Roffel en Monique Evertz verzorgden de muzikale omlijsting (helaas zonder ondersteuning van Anna Roffel, die ziek was). Ook in de kerk was er weer ruimte voor gesprek aan de hand van stellingen en Bijbelteksten. Maar zoals altijd komt er aan zo’n goed georganiseerde en erg plezierige dag weer een eind, net voordat de eerste buitjes Roden bereikten. Wij hebben genoten van deze voettocht en we vinden het ieder jaar weer een activiteit om weer naar uit te kijken. Hartelijk dank aan de enthousiaste organisatoren, Marieke, Bea, Truus, Fokke, Martin, Diny, Nettie en Wilma van de Taakgroep vorming en Toerusting.

Enny en Jannes