Informatie over eerder project in Moldavie: Vanaf pagina 5>>>

Projecten in Oeganda:
Kerk in actie ondersteunt meerdere projecten in Oeganda. Wij als PKN-gemeente in Roden-Roderwolde ondersteunen het kinderen in de knel project.

Het probleem
Vluchten naar de stad voor een beter leven. Ruim 10.000 kinderen uit de Noord-Oegandese regio Karamoja leven naar schatting op straat in Kampala, 500 kilometer van hun geboorteregio. De kinderen ontvluchtten de bloedige burgeroorlog, de droogte en armoede samen met ouders, broers of zussen of helemaal alleen. Ze hoopten op een beter leven in de stad. Maar de realiteit is dat ze vaak op straat belanden en soms zelfs het contact met hun familie kwijt raken.
Oeganda1Oeganda2(klik op de afbeeldingen om te vergroten)

Kleine kinderen worden door hun ouders de straat op gestuurd om te bedelen. Meisjes werken vaak als huishoudelijke hulp in ruil voor eten, kleding onderdak en medische zorg en lopen hiermee het risico op seksuele uitbuiting. Veel kinderen hebben dagelijks te maken met geweld.

De bewoners van de Oegandese hoofdstad ergeren zich aan de kinderen en de politie pakt hen vaak keihard aan. Het stadsbestuur van Kampala wil geen bedelende kinderen op straat en stuurt ze met harde hand terug naar Karamoja. Maar velen komen daarna weer terug naar de straten van Kampala. Complexe problemen, maar goede kansen op een betere toekomst Inmiddels zijn de tijden veranderd in het noorden van Oeganda. Er is nog altijd spanning tussen diverse bevolkingsgroepen, maar de kansen op een nieuw leven bij terugkomst zijn nu veel groter. De bewoners van Karamaja zijn van oudsher vooral veehouders, maar de laatste jaren wordt er steeds meer landbouw opgezet in het gebied. Er zijn nieuwe mogelijkheden voor mensen die terugkeren vanuit Kampala. Ze kunnen een nieuw leven beginnen in een vertrouwde omgeving.

Wat doet kerk in actie:
Kerk in Actie werkt samen met verschillende Oegandese partnerorganisaties om de kinderen op straat passend en goed te helpen. Een team van bevlogen sociaal werkers (gecoördineerd door partnerorganisatie ANPPCAN) maakt contact met kinderen die ze op staat tegenkomen: kinderen die rondzwerven, bedelen of proberen iets te verkopen. De sociaal werkers komen zowel uit Kampala als uit Karamoja, waardoor ze de taal spreken van de families die zijn gevlucht. Ze gaan, als dat nodig is, op zoek naar familie in Kampala. Wil het kind en eventueel zijn familie in Kampala blijven of terug naar Karamoja waar het nu beter is? Als ze in Kampala willen blijven, kijken de sociaal werkers samen met hen welke hulp nodig is.

Willen ze de kans grijpen op een nieuw bestaan? Dan gaan de kinderen, eventueel met hun families, samen met de werkers aan de slag met de voorbereidingen. Ze krijgen de gelegenheid om tijdelijk in een van de opvanglocaties in Kampala te wonen via twee organisaties (Kayda en Dwelling Places). Hier worden de volwassenen en kinderen voorbereid op de reis en het nieuwe leven. Ze kunnen even tot rust komen en krijgen behalve onderdak goede voeding en basisgezondheidszorg. Kinderen kunnen bovendien naar school en zich oriënteren op het werk dat ze later willen doen. Tegelijk wordt er gezocht naar familieleden die nog in Noord-Oeganda wonen. Zijn zij bereid om hun vertrokken familieleden weer te verwelkomen in Karamoja en is er woonruimte? Oeganda3
Twee keer per jaar reist een groep van twintig mensen terug naar Karamoja. Als ze in het noorden zijn, worden ze opgevangen door twee andere organisaties (C&D en KCV). Deze organisaties werken aan de ontwikkeling van Karamoja en aan de opvang van kwetsbare kinderen in deze regio. Sociaal werkers begeleiden de verhuizing naar ‘huis’ en assisteren bij het verkrijgen van landbouwgrond, zodat de families weer geld kunnen verdienen.

Oeganda4Dan begint het ‘gewone leven’ dankzij een startkit met zaden en landbouwgereedschap voor de volwassenen. Kinderen kunnen eindelijk weer naar school. Het resultaat van deze manier van werken? Vrijwel alle kinderen en hun families geven aan dat zij nu in Karamoja willen blijven. En hoewel het samenwerkingsverband nog maar kort loopt, blijkt nu al dat dit één van de belangrijkste elementen van het programma is: een kind dat op school zit en het daar naar zijn zin heeft, wil helemaal niet terug naar de straten van Kampala.

Draag bij aan een nieuw leven voor de straatkinderen in Kampala: de kosten:

• Contact leggen in Kampala en overleg met familie kost 130 euro per kind.
• Opvang in Kampala en voorbereiding op terugkeer naar Karamoja kost 225 euro per kind.
• Het opsporen van familie in Karamoja en voorbereiding op de terugkomst kost 40 euro per kind.
• Een begeleide reis van Kampala naar Karamoja kost 80 euro per gezin.
• Eerste hulp bij opbouw van nieuw leven in Karamoja (voedsel en start van eigen landbouw activiteiten) kost 330 euro per gezin.
• Juridische hulp voor slachtoffers van geweld kost 200 euro per slachtoffer

Pagina 2: Persoonlijke verhalen