Over Vrijheid en Kraanvogels

Het thema van de ZWO-kalender voor het komende jaar is vrijheid. In dit land lijkt vrijheid heel gewoon. We hebben geen oorlog en iedereen mag zijn wie hij/zij is,….. toch? Of misschien toch niet helemaal: Worden we toch belemmerd in onze vrijheid door wat anderen van ons vinden. Wordt onze afkomst, huidskleur, geloof, geslacht of seksuele voorkeur, door de houding van onze medemens, een belemmering om in echte vrijheid te leven. In hoeverre voelt u zich vrij om te leven zoals u wilt? In hoeverre geeft u anderen de ruimte om in vrijheid hun leven te leiden?

In veel landen is vrijheid nog minder vanzelfsprekend, u kent de voorbeelden wel.
Ook in Oeganda is er niet altijd de ruimte om in vrijheid te leven; door onrusten of door armoede. Veel jongeren die de vrijheid zochten door naar de hoofdstad Kampala te gaan leven er op straat. Ze hebben daar geen mogelijkheden om op een goede manier een bestaan op te bouwen. Ze hebben te maken met honger, (seksueel) geweld en armoede. Vaak zijn ze het contact met familie verloren. Zes partners van Kerk in Actie hebben de handen in één geslagen en werken samen met de kinderen/jongeren aan een betere toekomst. Ze zoeken contact met hun familie, helpen ze aan een dak boven hun hoofd en begeleiden ze naar school. Want onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken en het kind stabiliteit en toekomst bieden.
Met de aanschaf van de ZWO-kalender ondersteunt u dit werk.

13 kunstenaars hebben voor deze kalender op zeer veel verschillende manieren, het thema vrijheid uitgewerkt. Zo heeft mevrouw Schaafsma 1000 kraanvogels gevouwen en geregen tot een prachtige mobiel.
In Aziatische landen worden kraanvogels als geluksbrengers beschouwd. Ze staan symbool voor vrede, vrijheid en gerechtigheid. Bovendien worden ze gezien als boodschappers van wijsheid. Volgens de overlevering zal van iemand die 1000 kraanvogels heeft gevouwen zijn wens voor vrede en vrijheid in vervulling zien gaan. Ook zijn er voor ieder slachtoffer van de MH17 1000 kraanvogels gevouwen.

In het Christendom is de kraanvogel het symbool van waakzaamheid en oplettendheid en een vooruitziende blik.
De kraanvogel is dus bij uitstek het symbool om ons bij de les te houden, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we dus waakzaam moeten blijven, want ook in onze samenleving liggen de vijanden van de vrijheid, zoals discriminatie en haat zaaien, op de loer.

Naar aanleiding van de mobiel van 1000 kraanvogels zijn er losse strengen met 10 of 20 kraanvogels gemaakt. Deze losse strengen zijn te koop voor €1,00 en €2,00.
Wilt u ook waakzaam blijven, omdat u onze vrijheid toch heel belangrijk vindt, koop dan een streng en hang die op, zodat u regelmatig herinnerd wordt aan het belang van vrijheid. Misschien is dit het begin van uw eigen 1000 kraanvogels. Wij stoppen het geld in ieder geval in het potje voor ons project in Oeganda.
Namens de ZWO, Dea Smith

N.B. De strengen kraanvogels zijn inmiddels uitverkocht, De webmasters