Terugblik van het bezoek uit Moldavië van 17 tot 24 augustus 2013

Adrian uit MoldavieGeslaagde uitwisseling
Na een week van organiseren, bezoeken brengen, ontspanning en veel gesprekken voeren, kunnen wij met heel veel voldoening terugkijken op een succesvolle uitwisseling met jongeren uit Moldavië. Klik op 'lees meer' en u ziet een link naar de presentatie van de activiteiten over de gehele week....

Als werkgroep willen we alle gastgezinnen en de mensen, die op een of andere manier hun steentje hebben bijgedragen, bedanken. Zonder jullie was het ons niet gelukt om de mensen uit Moldavië een onvergetelijke week te bezorgen.
Over de hele week gezien hebben uit onze gemeente elf jongeren actief deelgenomen aan het programma. Wij hebben begrepen dat ook zij het bijzonder leerzaam en plezierig hebben gevonden. Van onze gasten uit Moldavië hoorden wij niets dan lof over het verblijf bij ons in Roden - Roderwolde. Wij zien met elkaar uit naar een tegenbezoek aan Moldavië in 2014.

Gerard Waninge, Boskamp 30, 9301 BJ, Roden, tel. 5012787, e-mail>>>
Dea Smith, Kamperfoelie 21, 9301 PN Roden, tel. 5013986, e-mail>>>
Jan Rusch, Kamille 23, 9302 BL Roden, tel. 5012866, e-mail>>> 

Uitw.Moldavie


Presentatie N.B. Gebruik browser Google Chrome of Firofox
Klik op de afbeelding voor een presentatie van het bezoek en in het volgende venster op het pijltje van de landkaart voor het openen van de presentatie, die automatisch verder gaat.

(Als een snelle minipresentatie start, klik ook dan op het pijltje om de grote presentatie te openen)

Verslag ds. H.J. Meijer
In de periode van 17-24 augustus hebben verschillende gemeenteleden kennis gemaakt met vijf jonge Moldaviërs. Eén van hen, pastor Adrian Postolachi, 26 jaar, was vijf dagen onze gast. Opnieuw hebben we ervaren hoe zinvol het kan zijn je aan elkaars levenssituatie te spiegelen. Het helpt je eigen 'problemen' te relativeren en je (voor zover dat in een paar dagen al kan) in te leven in de realiteit van het leven in het straatarme Moldavië.
Een voorbeeld: 'Volgende week hebben we nog een weekje vakantie' zei ik. Meteen beseffend dat onze gast dat maar vreemd vond. Nu alweer een week? Hij heeft niet eens een gewoon inkomen. De twintig oude vrouwtjes die hij zo nu en dan in zijn kerk ziet, kunnen weinig bijdragen aan de collectes en verder is ieder aangewezen op zijn groentetuintje. Pensioen (waarover wij ons druk kunnen maken) kennen ze niet. Alle ouderen werken tot hun laatste levensdag. Is het winter en ligt er anderhalve meter sneeuw voor je deur zodat je niet kunt werken, jammer... De pastor: "In de wintermaanden heb ik altijd veel meer begrafenissen, soms wel tien per maand, oudere mensen vriezen dan gewoon dood...
Op de foto helemaal bovenaan (klik voor vergroting): Adrian toen hij een sjoelpartij won en meteen zo enthousiast was, dat hij de dag voor zijn vertrek met een meetlat alle maten noteerde. Thuis zal hij een sjoelbak maken. Om hem daarbij tegemoet te komen gaf de werkgroep hem de sjoelstenen van de Bijkeuken alvast kado. "Had ik maar een busje om wat spullen te kopen, dan reed ik er zo mee naar Moldavië", verzuchtte hij na een bezoek aan de kringloopwinkel.
Zoals gezegd, het helpt mij onze moeiten te relativeren, maar het zou goed zijn wanneer de mensen in Moldavië behalve dat, onze steun mogen ervaren bij de vele problemen waar ze echt aan dreigen te bezwijken. Daarom het Moldaviëproject van onze ZWO-werkgroep, die deze week voortreffelijk veel werk verzet heeft, van harte aanbevolen!
Ds. Harm Jan Meijer
ZWO Moldavië project>>>

Volg ons op
facebook
twitter

X

Right Click

Geen kopieermogelijkheid