Terugblik 'Chagall, de schilder en de liefde' 7 april 2019

Choral Chagall 7 4 2019 2Dankzij onze gewaardeerde taakgroep Vorming en Toerusting hebben velen op zondagavond 7 april genoten van 'de raamvertelling gebaseerd op het leven en werk van de Joods-Russische schilder Marc Chagall (1887-1985), geboren in Vitebsk. Hij studeerde in Sint Petersburg, Berlijn en vooral in Parijs. Opmerkelijk in zijn werk is zijn enorme positivisme'..... 

Het schilderij, dat op het podium stond, is een uitvergroting van een werk, waarvan het origineel hangt in het museum Message Biblique de Marc Chagall in Nice. Thema was de liefde, zoals dat in het bijbelboek Hooglied is te lezen. Bijbelse thema’s lopen vanzelf over in ervaringen van Chagall zelf.
In het verhaal, dat werd verteld door Frans Ort, volgden wij zijn leven: thema’s daaruit zitten ook in het schilderij verborgen.
In de muziek en de liedteksten klonken steeds de universele thema’s uit de liefde door: vreugde, verdriet, eenzaamheid, geborgenheid, tintelend plezier.

Choral Chagall 7 4 2019 1  Klik op de foto's voor een vergroting -

  Zie alle grote foto's>>>

 

Choral Chagall 7 4 2019 3Choral Chagall 7 4 2019 4 

Driemaal is hij getrouwd geweest: zijn eerste vrouw overleed in 1944, toen ze als Joodse vluchtelingen in de Verenigde Staten verbleven. 

Na de oorlog keerde hij met zijn tweede vrouw terug naar Frankrijk. Zij vestigden zich in Vence aan de Cote d’Azur.
Het huwelijk met zijn tweede vrouw strandde echter na een aantal jaren. Vervolgens is hij in de jaren vijftig hertrouwd met zijn derde vrouw. Hij was toen al op leeftijd.
Ademloos luisterden we naar de verteller Frans Ort, naar de mooie liederen, gezongen en uitgebeeld door Choral en met Henk Ruiter aan de piano was het een perfecte uitvoering. Af en toe speelde Henk op een accordeon, dat ook prachtig klonk. Het is niet overdreven als ik vertel dat velen af en toe tranen in de ogen hadden van ontroering. Vanaf hier nogmaals hartelijk dank aan alle medewerkers.

Onze Taakgroep V&T kan met deze uitvoering het seizoen vol tevredenheid afsluiten en de medewerkers kunnen terugzien op veel interessante en goedbezochte bijeenkomsten. Hartelijk dank voor jullie inzet. Nog een extra dank aan Maja, die deze avond voor het laatst haar medewerking verleende. Zij heeft jarenlang haar uiterste best gedaan voor V&T en was een steun en toeverlaat voor velen!
Maja, bedankt!!!
Fotograaf Fokke de Jong heeft van deze avond prachtige foto's gemaakt. Met toestemming van Choral en medewerkers, mogen we de foto's bij dit verhaal laten zien. De foto's zijn gecomprimeerd i.v.m. ruimtebesparing. Als iemand graag een foto van zeer goede kwaliteit digitaal wil ontvangen, dan is een mailtje naar de webmasters>>> voldoende.

Zwanny Kamp, webmaster

Volg ons op
facebook

X

Right Click

Geen kopieermogelijkheid