Kinderkerstfeest en Kerstnachtdiensten op Kerstavond

Kinderkerstfeest24 12 2018Maandagavond 24 december - Kerstavond. 
Kinderkerstfeest in Op de Helte 
Onze kinderen zijn al lang volwassen en we hebben bijna geen lijntjes  meer met jonge kinderen,  maar o,  wat geniet ik altijd van het kerstspel. Toen we binnenkwamen om vijf voor zeven zat de kerk al bomvol.


Op de tafeltjes achter in de gang zaten twee engelen en een wijze zenuwachtig te zijn.

Aan het begin van de voorstelling werden alle acteurs aan ons voorgesteld. Tweeendertig rollen waren er te verdelen...  dus naast Jozef en Maria, drie wijzen, drie herders,  koning Herodus en drie engelen was er een stoet aan bedienden en schapen. En een hond.

Eigenlijk waren er vier wijzen.  De vierde wijze heette Modernicus; hij was ook op reis en op zoek naar het kind, maar in onze tijd.  Hij kon trouwens  ook prachtig piano spelen.  Hij speelde een paar bekende kerstliederen en de hele kerk zoemde en neuriede mee. Wat mooi mensen. De beleving van samen oude kerstliederen zingen deed me aan vroeger denken.

Voor onze ogen ontvouwde zich het kerst evangelie. Op het podium stond aan de ene kant het paleis van Melchior, die zijn vrienden ontving en samen met hen plannen maakte om op reis te gaan. 
Aan de andere kant van het podium stond een stal met balen hooi  waar Jozef en Maria een plekje vonden waar hun kindje geboren kon worden.  De wijzen zagen een ster en maakten ruzie over of de ster nu een profeet aankondigde. Of een priester?! Of een koning?!
We zagen koning Herodus die zich een ongeluk schrok bij het nieuws over de geboorte van een nieuwe koning.  De engelen hadden, in tegenstelling tot het verhaal in de bijbel,  problemen met de communicatie; de microfoon had kuren.

Steeds als de morgen aanbrak kraaide er een haan.  Tenminste... .  het zou moeten klinken als hanengekraai,  maar het hield het midden tussen een ezel en een olifant.  De kerststalzaal was steeds even helemaal van slag als het fabeldier zich liet horen. De spelers daarentegen waren er kennelijk aan gewend en deden alsof er weer een nieuwe morgen was aangebroken.

De wijzen vonden hun koning.  De engelen kregen hun communicatie op orde en waarschuwden Jozef en Maria dat ze moesten vluchten en vertelden de wijzen dat ze niet via Herodes, maar via een omweg terug naar hun land moesten reizen.  Modernicus kwam jammerlijk te laat: toen hij bij stal kwam was iedereen al weg.  Gelukkig vond hij een bijbel waar de verhalen in opgetekend staan.
Wat mij ontroerde was het kinderkoor.  Ze zongen 'Een koning is geboren' en ze zongen zelfs door met het laatste couplet,  toen de organist dacht  dat het al was afgelopen. Verder: er was voldoende begeleiding voor de toneelspelertjes.  Het was goed voorbereid en het liep als een trein. Complimenten voor de organisatie én voor dominee Walter Meijles die dit kerstspel heeft geschreven.
Als slotlied zongen we het Ere zij God.
Kinderkerstfeest op kerstavond. Wat een fijne manier om Kerst 2018 te beginnen!
Ada Waninge-Vrieswijk

Dankzij fotograaf Han Post kunnen we d.m.v. prachtige foto's nagenieten: Klik hier>>> 

We hopen ook binnenkort een verslag en foto's van het Kinderkerstfeest in de Jacobskerk te laten zien.

Kerstnachtdiensten in de Catharinakerk
Zoals hiervoor is te lezen, hebben velen kunnen genieten van het Kinderkerstfeest in Op de Helte. Terwijl de kinderen met ds. Walter Meijles aan het bijkomen en aan het nagenieten waren, begon in de Catharinakerk de eerste Kerstnachtdienst. 

Omdat ds. Harm Jan Meijer graag wat beelden wilde laten zien op de schermen, heb ik in de eerste dienst daarbij geholpen.
Wat was het een verrassende aankomst: De kerkgangers werden buiten vóór de ingang van de kerk gastvrij ontvangen door twee enthousiaste jonge mannen, de zoon van de dominee en een vluchteling uit Aleppo. Ze boden de gasten glühwein aan en warme chocolademelk. De vuurkorf brandde, zodat men van binnen en van buiten lekker warm kon worden. Er werd ook alvast informatie gegeven over het collectedoel tijdens de dienst “Douches voor het vluchtelingenkamp in Lesbos”.
Velen kwamen de kerk dan ook binnen met blosjes op de wangen en hier en daar moesten wat rode vlekken van handen en kleding worden afgeveegd. Ook hier een hartelijk welkom bij het ontvangen van de liturgie en het koor Focus Vocaal, dat uitnodigend zong “Come in, come in”. En dat gebeurde; de kerk was in de eerste dienst echt helemaal vol. Gelukkig hoefden geen mensen teruggestuurd te worden.
Prachtige liederen werden gezongen o.l.v. organist Ad van Nes. Genieten kon men van het mooie zingen van het koor.
Aan het eind van de voorbeden, was gelegenheid een kaarsje aan te steken in een schaal met scherven, als teken van hoop om zo een licht te vormen. Intussen zongen we het voor velen bekend lied ”Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht”.....
Indrukwekkend was de overdenking van Harm Jan. Hij begon met een ‘Laatste boodschappenbriefje’, waarop stond: “Wat doen wij deze kerst met Jezus?” Hij ging in op de angst voor Kerst, die bij sommigen heerst over voldoende eten en drinken voor de gasten en of het wel gezellig wordt....
Via Kerkomroep https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/10979 kan de volledige dienst worden beluisterd.
lesbos 2Moedige vrouwen helpen in LesbosTijdens de collecte zagen we ontluisterende beelden van het vluchtelingenkamp in Lesbos. Verheugend dat mensen zich inzetten om het hier wat leefbaarder te maken. Speciaal werden genoemd: Laetitia Schweitzer en Tineke Smid uit Roden. (Klik op de foto's voor een vergroting) De opbrengst van de collecten zullen hierbij van grote waarde zijn.
Bij het uitgaan speelde Ad op het orgel “Vom Himmel hoch da komm’ ich her” van J.S. Bach.
En toen stonden de volgende kerkgangers al te wachten om naar binnen te gaan voor de tweede dienst. Ook waren weer nieuwe mensen paraat voor de lezingen en Jaap Ruitenbeek bediende in deze dienst de camera.
Bedankt iedereen die heeft meegeholpen. Extra dank aan alle pastores en de kosters!
Zwanny Kamp

Ook in de Jacobskerk kon een Kerstnachtdienst worden bijgewoond; hopelijk wil iemand daar een verslagje van maken!

 

Volg ons op
Twitter klein  Facebook

X

Right Click

Geen kopieermogelijkheid